Voor wie

BPPD (draaiduizeligheid)

Hoe vaak komt draaiduizeligheid/BPPD voor?

Duizeligheidsklachten komen zeer veel voor, slechts zelden komt het voort uit levensbedreigende aandoeningen. Duizeligheid komt vaker voor naar mate de leeftijd toeneemt. Klachten kunnen bestaan uit; draaiduizeligheid, flauwte, een evenwichtsstoornis en een licht hoofd. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor uw duizeligheidsklachten. In veel gevallen is de oorzaak echter onbekend.

 

Wat is Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid (BPPD)?

BPPD is de meest bekende variant van draaiduizeligheid, waarbij korte aanvallen worden uitgelokt door posities van het hoofd. De duizelingen duren over het algemeen minder dan één minuut en verdwijnen daarna, ondanks dat de uitlokkende beweging nog gehandhaafd wordt. BPPD lijkt het meeste voor te komen in de leeftijdscategorie 30 tot 50 en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. BPPD ontstaat vaak plotseling en is wordt als zeer heftig ervaren, veel patiënten schrikken van de klachten. Deze klacht is echter zeer goed te behandelen indien er goed onderzoek wordt verricht.

 

Het evenwichtsorgaan bestaat uit de halfcirkelvormige kanalen, in deze kanalen zitten zowel trilharen als vocht. Bij verplaatsing van het hoofd, verplaatst het vocht en daardoor de richting van de trilharen. Door de positie van de trilharen kan het brein de positie van het hoofd waarnemen. Indien er oorgruis in de kanalen rond "zweeft" raakt dit mechanisme verstoord. Bij het draaien van het hoofd verplaatst het oorgruis richting één zijde, waardoor er na 5 tot 10 seconde draaiduizel op treedt. Hier treedt vaak gelijktijdig een snelle beweging van de pupillen bij op. Na een seconde of 40 heeft het vocht zijn weg gevonden door het kanaal, waardoor de draaiduizel afneemt.
 

 
Het onderzoek bestaat uit één of twee testen. Deze testen zijn zeer betrouwbaar. Gedurende deze test zal u in langzit plaats nemen op de behandelbank, de therapeut zal je van te voren uitleggen wat de bedoeling is. Het onderzoek kan als vervelend worden ervaren, soms zijn mensen licht angstig gedurende het onderzoek, omdat hun klachten hier door worden uitgelokt. Uw klachten zullen echter binnen korte tijd verdwijnen.

 

De behandeling van BPPD

Afhankelijk van beide testen krijgt u een specifieke behandeling gericht op uw vorm van BPPD. Veelal bestaat de behandeling uit een serie van handelingen, uitgevoerd door uw therapeut. U zult tijdens de behandeling afwisselend last van uw draaiduizeligheid hebben. De Eppley maneuvre is een effectieve vorm van behandelen van BPPD. Uw klachten zullen hoogst waarschijnlijk direct verminderen en binnen één week volledig verdwijnen na deze behandeling.  

 

In onze praktijk doet Berry deze onderzoeken en behandelingen.

Hij heeft al meer dan 10 jaar ervaring met deze materie. Daarnaast is hij ook docent bij de opleiding van fysiotherapeuten voor de behandeling van perifere duizel, BPPD.